Het riet met de lisdodden.

Het riet.
Nu kan het riet met de lisdodden aangebracht worden. Om zo'n mooie dot met riet te maken ga ik als volgt te werk.

Voor het riet gebruik ik sisal. Dat haal ik in het plaatselijke tuincentrum. Ik heb altijd twee kleuren op voorraad. Namelijk groen en beige.
Uit de bos trek ik een streng en vouw deze een aantal keren dubbel. Aan de onderkant breng ik een druppel secondenlijm aan. Om de lijm snel te laten drogen gebruik ik een spuitje met Muscle keukenreiniger. Daarna knip ik an de bovenkant de lussen door en knip alles op maat. Van de lichte kleur gebruik maar heel weinig. Dit is alleen om wat accenten aan te brengen, zodat het riet wat levendiger wordt.

Dus af en toe een heel korte streng mee verwerken. De lisdodden maak ik van 0,3 mm staaldraad, een stukje kous van ethernetdraad en een likje bruine verf.

Zo gaat de slootkant er uit zien.

De Lisdodde.

In de volksmond ook wel rietsigaar genoemd.
De Lisdodde is niet uit het landschap weg te denken. Men vindt ze in het riet. Het is, zeg maar, de bloem van het rietgras.

Het riet zien we langs elke sloot- en waterkant. Willen we het landschap op onze modelbaan kompleet maken dan komen we er niet onderuit om ook het riet zo echt mogelijk te laten lijken.
Het maken van riet, met daarin de Lisdoddes, is niet zo moeilijk.

Iemand stelde de vraag: "Hoe maak ik deze, want wat ik heb gemaakt vind ik te grof en te groot."

Ik ben daar eens op een zondagmiddag voor gaan zitten, en in tijd van een uurtje had ik genoeg riet en lisdoddes om een slootkant er goed uit te laten zien.

De volgende attributen heb ik gebruikt:
- dun (0,3mm) ijzerdraad,
- heel fijne groene houtwol (dit vond ik ooit in een tuincentrum als materiaal voor kerststukken),
- het nieuwe platte vieraderig witte telefoondraad,
- secondenlijm,
- matte donkerbruine verf en
- vuilgele verf.
Van het 0,3mm. staaldraad heb ik stukjes van ongeveer 3cm geknipt. Het mooiste is als ze niet allemaal even lang zijn. Vervolgens snijden we een stuk telefoondraad over de lengte voorzichtig open en halen de aders naar buiten. Knip daarvan een stuk af en strip dit kaal.
De kous die we afstrippen snijden we vervolgens in kleine stukjes van ongeveer 4,5,6, en 7mm. Deze stukjes kous schuiven we over het afgeknipte staaldraad, en laten hierbij aan de bovenkant ongeveer 3mm draad uitsteken.
Hier halen we een kwastje bruine verf over en steken we in een stukje piepschuim om te drogen. In tijd van een kwartiertje had ik een stuk of acht lisdoddes staan.
Als je het een klein beetje gevarieerd doet krijg je het resultaat als op volgende foto.


Natuurlijk is dit de methode waar ik mee aan de gang ben gegaan. Als je zelf een betere of snellere methode vind, moet je die zeker gebruiken.